Castele si conace din Romania

Castelul Misici-Bocu, Lipova

Clădirea este atât un edificiu istoric, cât și unul arhitectural, Muzeul Orășenesc din Lipova găsindu-și sediul în interiorul castelului. Este aproape imposibil să vorbești despre arhitectura castelului separat de istoria lui, asta deoarece fiecare perioadă istorică a adus alte stiluri arhitecturale. Despre istoria de înainte de anul 1922 a castelului se știu următoarele lucruri, această clădire a fost construită în secolul XVIII, după principiile unui baroc târziu, iar la mijlocul secolului al XIX-lea, castelul era în proprietatea familiei Misici, în anul 1893, după moartea lui Athanasie Misici trecând în posesia fiilor lui. Știm și că în anul 1922, castelul a trecut în proprietatea ziaristului și omului politic Sever Bocu. Astfel, astăzi, castelul mai este cunoscut și sub denumirea de Castelul Bocu, sau Castelul Misici-Bocu.

Sever Bocu a fost un important om politic român, de numele lui legându-se întemeierea Universității de Vest, Teatrului de Vest și a altor instituții importante pentru partea aceasta de țară. Interiorul castelului a fost complet renovat de către politicianul Sever Bocu în anul 1930, acestea fiind redecorate în stilul generat în franța secolului al XVIII-lea, numit Rococo și fiind în mare vogă în perioada aceea în Viena. Camerele edificiului au fost decorate foarte elegant, fiind pardosite cu parchet masiv din lemn, iar oglinzile, tablourile și obiectele vechi de pe pereți îmbinându-se într-o armonie celestă cu marile candelabre făcute din cristale și sticlă de Murrano, cu teracotele și cu decorurile aurii de pe pereți. Tot Sever Bocu a adăugat fațadei castelului și o scenă copiată de pe Columna lui Traian, situată între cele două lampadare. După ce Sever Bocu a renovat castelul, planul original a fost respectat, însă schimbările de decor i-au conferit acestuia o alură de chateau franțuzesc.

În castel, mai exact în sala Sever Bocu, încă se găsesc piesele originale de mobilier, acestea rezistând perioadei comuniste. Unor obiecte autentice le-au fost înlocuite tapițeriile, cele vechi, lucrate manual începând să se deterioreze. Alături de aceste piese de mobilier vechi de decenii se găsesc și multe piese de argintărie cu monograma familiei. Salonul familiei, al cărei tavan a fost ornamentat cu foiță de aur a necesitat modificări, șoița de aur fiind schimbată cu foiță de bronz. Candelabrul însă a rămas același, unul masiv, de o frumusețe rar întâlnită, acesta fiind alcătuit din sticlă de Murano, după moda Vieneză. În camera de muzică, ornamentele originale, trase în foiță de aur, dispuse deasupra oglinzilor, se remarcă prin detaliile lor fin lucrate. În castel se găsește și un șemineu din marmură de Carrara, câteva sobe de teracotă și candelabre și oglinzi de cristal aduse de către Sever Bocu din Viena după anul 1930.

În anul 1953, în castel a luat ființă Muzeul Orașului Lipova. Acest muzeu este împărțit în opt săli, dintre acestea remarcându-se în special „Salonul Roșu” și „Salonul Galben”, denumite astfel datorită tapiseriei existente în camerele respective. În „Salonul Roșu” putem găsi o sobă de porțelan decorată tot în stil Rococo. În acest muzeu se mai găsesc de asemenea și exponate aparținătoare epocii comunei primitive și a evului mediu, provenite din aceste părți. O altă sală din cele opt ale muzeului este destinată evenimentelor de la Revoluția Pașoptistă (1848-1849). Trei dintre sălile muzeului au ca destinație prezentarea artei din zona Văii Mureșului, vale ce se întinde pe teritoriul României pe aproximativ 715 km. Alte două săli dintre cele opt ale muzeului sunt destinate perioadei Evului Mediu, scoțând în evidență în special activitatea economică intensă a orașului, participarea maselor din zona de vest la răscoalele din 1514 și 174, și de altfel la luptele ce s-au purtat pentru eliberarea de sub conducerea lui Mihai Viteazul, cel care a stăpânit și Lipova în perioada 1599 si 1600. Alte câteva săli ale muzeului reprezintă secțiunea etnografiei, secțiune care încearcă să familiarizeze vizitatorul cu etnografia și arta populară din frumoasa zonă a Văii Mureșului.

Tot în incinta Castelului Misici-Bocu din Lipova găsim și Centrul de Documentare Artistică „Costescu-Varga” (Eleonora Costescu și Vasile Varga), parte a Complexului Muzeal Lipova, independent însă de acesta, fiind sub administrația Consiliului Local Lipova. Centrul de Documentare „Costescu-Varga” are doi consilieri ștințifici, în persoana celor doi donatori ai patrimoniului; O bibliotecă ce are un caracter predominant istoric și de critică artistică, alcătuită din 10.000 de volume.

1 gând despre „Castelul Misici-Bocu, Lipova”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s