Castele si conace din Romania

Castelul Teleki, Satulung

Forma actuală a castelului fost dată în anul 1891, pe vremea lui Teleki László Gyula. El a fost cel mai mare moșier al zonei din secolul al XX-lea. Satulung a fost sediul domeniului său, și tot aici a și fost înmormântat, în 1936.

În secolul al XVIII-lea Satulung era proprietatea familiei contelui Teleki. Primul castel al familiei a fost construit de semnatarul Păcii de la Satu-Mare din 1711, Teleki Mihály. Strănepotul acestuia, Imre, născut în anul 1782, a moștenit un castel deja ruinat.

Multe persoane renumite au fost oaspeți ai castelului, printre care și Auguste de Gerando, soțul Emmei Teleki, care le-a scris cititorilor francezi despre locul natal al soției sale. Castelul are un caracter eclectic. Acesta era renumit pentru biblioteca sa de 4000 de volume. În cele din urmă, castelul i-a revenit fetei baronului Wesselényi Bela din Hodod, Ilona, care a rămas ultimul proprietar al castelului. În timpul războiului, ea s-a refugiat în străinătate și a murit la Salzburg. Ea a avut patru copii, dar nimeni nu a solicitat retrocedarea castelului, astfel, după 1989 Consiliul Local a vândut imobilul unui om de afaceri înstărit, care a renovat clădirea și intenționează să deschidă un hotel în castel.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s