Legendele florilor

Toporas

Toporasul  este o planta cunoscuta de primavara. Mai este cunoscuta sub denumirea de micsunea, tamaioara, floare domneasca, cirligel, cocosel, pantofiori, violeta s.a. Sunt niste flori foarte parfumante, amintesc de mirosul de tamaie.De  aici  si denumirea de tamaioara.

Legenda spune , ca regele Ghetii si-a dorit o mireasa, care sa-i  poata topi inima si sa-i aduca fericirea. Astfel , i s-a gasit o fata pe nume Violeta, de care acesta s-a indragostit, facandu-l mai bun.V ioletei i s-a facut dor de oamenii  intre care traise si a cerut regelui Ghetii sa se poata reintoarce la oameni in fiecare primavara si apoi sa revina in imparatia Ghetii.R egele i-a implinit dorinta si astfel a aparut aceasta minunata floare.

O  alta legenda spune, ca una dintre frumoasele fiice ale lui Atlas , fiind urmarita de razele arzatoare ale lui Apolo, zeul soarelui, i s-a adresat lui Zeus , implorandu-i protectia .Atunci maritul stapin al fulgerului  a ascuns-o  intr-un crang umbros , transformand-o intr-un toporas inbalsamat.

De altfel au indragit toporasii nu numai grecii antici , ci si romanii. Poetii romani  au cantat frumusetea acestor flori, iar in unele orase  ale Siciliei imaginea  toporasului era imprimata  pe monete..La vechii gali toporasul simboliza  neprihanirea  si modestia ; in ziua de nunta  asternutul nuptial era presarat cu toporasi.

Toporasii au fost cintati de marii poeti Shakespeare si Seli.O deosebita dragoste le purta si  Goethe. El visa ca Weimar, orasul sau drag, aidoma  Atenei antice, sa se scalde in minunatul parfum de toporasi, deaceea de fiecarea data , cand iesea la plimbare , el semana aceste flori  peste totlocul, unde era posibil. Era un iubitor al toporasilor si renumitul rus  I.S.Turgheniev.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s