Legendele florilor

Margareta

Micuta margareta este un simbol al inocentei , datorita asocierii ei cu copiii , dar si un insemn al vietii si supravietuirii.

Numele stiintific al margaretei , Chrysanthemum leucanthemum , inseamna „floarea alba aurita”.

In antichitate , margaretele erau dedicate lui Artemis , zeita protectoare a femeilor.

Conform unei vechi legende celtice , spiritele copiilor morti in prima copilarie raspandeau margarete pe pamant pentru a alina durerea parintilor lor.

In perioada crestina , margareta a devenit floarea Sfintei Maria Magdalena , fiind numita „magdalena” sau „floarea inocentei”.Pe de alta parte , margareta este un simbol tarziu (secolul XV) al inocentei copilului Isus.

Ace de par cu ornamente in forma de margarete , vechi de peste 2000 de ani , au fost descoperite de catre arheologi in palatul din Minos.Numeroase flori de margarete erau pictate pe ceramica antica din Egipt si din alte culturi din Orientul Mijlociu.

Datorita formei de ochi , margareta era considerata in medicina primitiva ca un leac pentru vindecarea afectiunilor ochilor.Asirienii o foloseau in acest fel , dar aveau si credinta ca un amestec de margarete presate si ulei ar putea readuce culoarea naturala a parului , facand sa dispara firele albe.

Pe taramurile anglo-saxone margaretele erau utilizate in scop medicinal dar si in ritualuri si incantatii magice.

In Wales , in timpul Evului Mediu , se considera ca margaretele pot vindeca nebunia , varsatul de vant , tumorile si bolile de piele.

Margareta era temuta si urata de catre agricultori datorita tendintei ei de a acapara campurile cu grane sau gradinile.Scotienii o numeau „gool” si desemnau culegatori de margarete care aveau datoria de a indeparta aceste flori din culturile de grau.Taranii care aveau in lanuri cele mai multe margarete trebuiau sa plateasca o penalizare sub forma unui berbec castrat.

Exista superstitia ca radacinile de margareta pot stimula cresterea copiilor , dar si credinta conform careia cel care manca trei flori de margareta dupa extractia unui dinte nu va mai suferi niciodata de dureri de dinti.In Italia , se preparau salate din frunzele mici , fragede ale margaretelor.

Ca emblema a fidelitatii , margareta a fost folosita adesea in farmece de dragoste si in preziceri despre iubire .Petalele ei erau rupte una cate una in celebrul joc divinatoriu „ma iubeste-nu ma iubeste”.Intr-o alta traditie , o fata trebuia sa culeaga cu ochii inchisi un pumn de iarba : numarul de margarete pe care le gasea in mana ii spunea peste cati ani se va marita.

Intr-o veche zicala englezeasca se spune ca primavara nu vine pana cand nu calci sub picioare 12 margarete.Copiii din Anglia obisnuiau sa alcatuiasca din florile de margarete ghirlande sau o figura numita „batrana cu boneta alba” , folosindu-le uneori pentru a-si impodobi palariile din paie.

In cercurile magice , margaretele sunt asociate cu planeta Venus , au , ca element primordial , apa , si sunt considerate a apartine genului feminin.Ele sunt consacrate lui St.John (Sfantul Ion) si sunt un element important al decoratiilor festivalurilor Midsummer’s Night (Noaptea miezului de vara).Primavara , margaretele sunt folosite pentru a semnifica zona sudica a unui cerc magic , dar si pentru decorarea altarelor neopagane.

Atunci cand visezi margarete primavara sau vara , acesta este un semn bun ; daca le visezi in inceputul iernii ele iti vestesc ghinion.Pe de alta parte , visul in care rupi petalele unei margarete semnifica faptul ca esti nehotarat sau nesigur de ceva.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s